Oczywiście podpisuję się pod apelem mieszkańca.

Jednak podaję właściwy adres, gdzie zgłaszać łamanie prawa odnośnie opisanej sytuacji na ulotce!!!

Zgłoszenia dokonujemy przez następujący adres:

 

sekretariat@psse.szczecin.pl

 

Gdy zadzwoniłem najpierw na Policje, zostałem połączony z nr 112, gdy powiedziałem, że chcę zgłosić złamanie kwarantanny poprzez wynajęcie miejsca krótkotrwałego zakwaterowania, Pani moje zgłoszenie próbowała przekierować na Policję, jednak zostałem poinformowany, że Policja tym się nie zajmuje.

Następnie zadzwoniłem do Straży Miejskiej w Szczecinie, tam miła Pani powiedziała, że Straż Miejska nie ma takich uprawnień i nic nie wie na temat takiego rozporządzenia.

Następny telefon do Wojewódzkiej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Szczecinie, też się dowiedziałem, że to nie ten adres.

W końcu zadzwoniłem do Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Szczecinie i dopiero otrzymałem informację, że jak najbardziej należy zgłaszać takie sytuacje najlepiej mailowo pod adresem:

sekretariat@psse.szczecin.pl

Dodam, że Pani była mocno zdziwiona, że Policja w ogóle nie interesuje się sprawami dotyczącymi złamania kwarantanny przez wynajem miejsc krótkotrwałego zakwaterowania.

 

Istotna dla nas część Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 13 marca 2020r.

                    Rozdział 4
Ograniczenia funkcjonowania określonych instytucji lub zakładów pracy
     § 5. 1. W okresie, o którym mowa w § 1, ustanawia się czasowe ograniczenie:
1) prowadzenia przez przedsiębiorców w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 6 marca 2018 r. – Prawo przedsiębiorców oraz przez inne podmioty działalności:

a)  polegającej na przygotowywaniu i podawaniu posiłków i napojów gościom siedzącym przy stołach lub gościom dokonującym własnego         wyboru potraw z wystawionego menu, spożywanych na miejscu (ujętej w Polskiej Klasy- fikacji Działalności w podklasie 56.10.A), z wyłączeniem realizacji usług polegających na przygotowywaniu i po- dawaniu żywności na wynos lub jej przygotowywaniu i dostarczaniu oraz działalności restauracyjnej lub barowej prowadzonej w środkach transportu, wykonywanej przez oddzielne jednostki,

b)  związanej z organizacją, promocją lub zarządzaniem imprezami, takimi jak targi, wystawy, kongresy, konferencje, spotkania, włączając działalności polegające na zarządzaniu i dostarczaniu pracowników do obsługi terenów i obiektów, w których te imprezy mają miejsce (ujętej w Polskiej Klasyfikacji Działalności w podklasie 82.30.Z),

c)  twórczej związanej z wszelkimi zbiorowymi formami kultury i rozrywki (ujętej w Polskiej Klasyfikacji Działal- ności w dziale 90.0),

d)  związanej ze sportem, rozrywkowej i rekreacyjnej (ujętej w Polskiej Klasyfikacji Działalności w dziale 93.0), w szczególności polegającej na prowadzeniu miejsc spotkań, klubów, w tym klubów tanecznych i klubów nocnych oraz basenów, siłowni, klubów fitness,e)  związanej z projekcją filmów lub nagrań wideo w kinach, na otwartym powietrzu lub w pozostałych miejscach oraz działalności klubów filmowych (ujętej w Polskiej Klasyfikacji Działalności w podklasie 59.14.Z),

f)  związanej z konsumpcją i podawaniem napojów (ujętej w Polskiej Klasyfikacji Działalności w podklasie 56.30),

   g)  związanej z prowadzeniem obiektów noclegowych turystycznych i miejsc krótkotrwałego zakwaterowania (ujętej w Polskiej Klasyfikacji Działalności w podklasie 55.20),

 

h) związanej z prowadzeniem kasyn, z wyłączeniem kasyn internetowych;

2)  działalności bibliotek, archiwów, muzeów oraz pozostałej działalności związanej z kulturą (ujętej w Polskiej Klasyfi- kacji Działalności w dziale 91.0);

3)  działalności w zakresie lecznictwa uzdrowiskowego, o którym mowa w art. 2 pkt 1 ustawy z dnia 28 lipca 2005 r. o lecznictwie uzdrowiskowym, uzdrowiskach i obszarach ochrony uzdrowiskowej oraz o gminach uzdrowiskowych (Dz. U. z 2017 r. poz. 1056, z 2019 r. poz. 1815 oraz z 2020 r. poz. 284);

4)  sprawowania kultu religijnego w miejscach publicznych, w tym w budynkach i innych obiektach kultu religijnego.

2. W okresie, o którym mowa w § 1, w obiektach handlowych o powierzchni sprzedaży powyżej 2000 m2 ustanawia się czasowe ograniczenie:

1)  handlu detalicznego najemcom powierzchni handlowej, których przeważająca działalność polega na handlu:

a)  wyrobami tekstylnymi,

b)  wyrobami odzieżowymi,

c)  obuwiem i wyrobami skórzanymi,

d)  meblami i sprzętem oświetleniowym,

e)  sprzętem radiowo-telewizyjnym lub sprzętem gospodarstwa domowego,

f)  artykułami piśmiennymi i księgarskimi;

2)  prowadzenia działalności gastronomicznej i rozrywkowej.

   § 6. 1. Ograniczenia, o których mowa w § 5 ust. 1:
1)  pkt 1 i 2, polegają na całkowitym zakazie prowadzenia wymienionych w tych przepisach rodzajów działalności; 

Po kliknięciu w poniższą grafikę w całości Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 13 marca 2020r.

 

 

Mariusz Tałajkowski

0
Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *